Sivut

keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Arjen aakkoset - mitä on meidän normiarki?


Me RAKASTETAAN arkea. 

 Normiarki sopii meidän perheelle kaikkein parhaiten, mutta mitä se meidän normiarki on - mitä siihen kuuluu, mistä se koostuu? 

Koska mä rakastan arjen lisäksi aakkospostauksia, niin kerron teille meidän normiarjesta aakkosin! 


Aikataulut

Arki on sitä, että tehdään tietyt asiat tiettyyn aikaan - tai ainakin suurinpiirtein. Meillä ei noudateta mitään minuutilleen tarkkaa päivärytmiä, mutta pyritään mahdollisimman lähelle sellaista. 

Bath time

Meillä käydään pesuilla joka toinen päivä - keskiviikkoisin ja perjantaisin lämmitetään sauna, muuten käydään suihkussa tai pojat kylvyssä. Esikoinen kylpee puhallettavassa uima-altaassa ja kuopus ammeessa. 

Chilling time

Lepo/rauhoittumishetki kuuluu myös meidän päivittäiseen arkeen. Usein tämä pidetään päivällisen jälkeen - esikoinen saa katsoa tablettia kun imetän kuopusta. 

Dinner time

Päivällinen on meidän perheen päivän tärkein ateria - vaikka nyt ei ollakaan aina kaikki yhtä aikaa saman pöydän ääressä, niin oon pyrkinyt pitämään tän silti sellaisena rauhallisena yhteisenä ruokailuna jonka aikana jutellaan kuluneesta päivästä - vaikka olisin poikien kanssa kolmestaan. 

Etsiminen

Meillä on KOKOAJAN joku häveksissä. Erinäisten asioiden etsiminen on niin iso osa meidän arkea, että jos jonain päivänä ei ole jokin häveksissä, alkaa esikoinen kyselemään että "äiti, etsitäänkö jotain?".. 

Fyysinen

Kyllä mä sanon että tämä arjen pyöritys on aika fyysistä hommaa. 

Galleria

Meillä otetaan paljon kuvia. Ja sikäli hyvä että pojat onkin ihan linssiluteita. 


Happihyppelyt

Arkisin ulkoilu noudattaa aina tiettyä kaavaa - kun M'llä on aamuvuoroviikko niin mä kiikutan esikoisen päiväkotiin, sitten käyn puolenpäivän aikoihin kuopuksen ja koiran kanssa lenkillä ja illalla vielä iltalenkki. Kun M'llä on iltavuoroviikko, kuvio on muuten sama paitsi että minä haen esikoisen päiväkodista. 

Iltasiivous

Joka ilta iltapalan jälkeen alkaa tämä rumba, jossa siivotaan pois päivän aikana kertyneet sotkut - isomman kanssa yhdessä siivotaan hänen lelut paikoilleen, ja kun hän on pehkuissa jatkaa äiti loppuun. 

Tiskit koneeseen, keittiö kuntoon, isoimmat roskat rikkakihvelillä pois, tavarat paikoilleen ja pois robotti-imurin tieltä - se hoitaa loput. Usein myös moppaa imuroinnin lisäksi. 

Ihana painella peiton alle unille, kun ei ole aamulla herätessä hirveä sotku ja kaaos vastassa! 

Järjestetty tekeminen

Sen lisäksi että lapset touhuavat ja leikkivät omiaan, pyrin että miltei päivittäin olisi ainakin isommalle jotain mun järjestämää tekemistä. 

Se on milloin maalaamista, milloin askartelua, lautapeliä tai palapeliä, jumppaa liikuntalorukorteilla tai vaikka tiedekokeiden tekemistä. 

Oon kokenut tän meille tärkeänä osana arkea - homma pysyy hyvin hallinnassa ja kierrokset ei pääse nousemaan liikaa, kun hetkeksi keskitytään tekemään jotain yhtä asiaa kerrallaan yhteistuumin. 

Kotityöt 

Aamun ensimmäisiä kotitöitä on pyykkien ja tiskien laitto - jos on pestävää niin pyykkikone laitetaan laulamaan heti aamulla. Tiskikone samoin, ellei sitä ole pyöritetty jo illalla niinkuin yleensä tehdään - jos on, niin sitten se tyhjennetään. 

Tiskikone meillä pyörii joka päivä, pyykkikone joka toinen. Sitten toki yleispesuainetta kuluu kiitettävästi, kun pöytiä luututaan. Luuttuja ei kulu, kun on pestäviä malleja. 

Lukuhetket

Esikoinen kipaisee iltapalapöydästä valitsemaan valmiiksi mieleisen iltasatukirjan, ja se luetaan ennen hammaspesua ja sänkyyn menoa. 

M'

Vaikka mä pitkälti hoidankin tän arjen pyörittämisen itsekseni, niin en tee kuitenkaan kaikkea yksin. Me M'n kanssa jaetaan hommia aina hänen työvuorojen mukaan - esimerkiksi aamuvuoroviikoilla hän hakee esikoisen hoidosta, kun taas iltavuoroviikoilla hän vie. 

N-Y-T, nyt

Olen aika tarkka siitä, että arkisin asiat tapahtuvat nyt eikä kohta.

Esikoisella on ollut tapana vähän vitkutella kaiken kanssa, niin sille ei anneta arkisin aikaa - vaikkapa ulos lähtiessä aletaan pukemaan nyt, ruokapöytään tullaan nyt jne.

Toki esimerkiksi kesken olevan leikin saa lopettaa, mutta siihenkin olen kehottanut jo hyvissä ajoin ennen tätä nyt-"käskyä". 

Saattaa jonkun korviin kuulostaa kamalalta, mutta meidän arjen sujuvuuden kannalta tämä ei ole kamalaa - aivan päinvastoin. 



Ostokset

M' hoitaa sellaiset "päivittäiset" pienemmät ostokset, mä huolehdin kauppakassitilauksen ja käyn aika ajoin Tokmannissa haukkailemassa tarjouksia. 

Päiväkoti

Esikoinen on arkisin päiväkodissa, ja se onkin ihan loogisesti myös yksi iso arkea rytmittävä tekijä. 

Quart

Taisin tuolla aiemmin mainita, että meillä ei noudateta minuutilleen tarkkaa päivärytmiä, mutta pyritään kyllä mahdollisimman lähelle - vartintarkka on osuva. 

Ruoanlaitto

Mä pyrin aina kuun vaihtuessa suunnittelemaan meille ruokalistan valmiiksi seuraavalle kuukaudelle, ja teen sen perusteella tilauksen S-kaupat-sovelluksessa. 

Pääasiassa suunnittelen ja teen päivällisen aina kahdeksi päiväksi kerrallaan, ettei ihan joka päivä tarvitsisi viettää puolta tuntia tai tuntia hellan ääressä. 

Suunnitelmat

(.. ja varasuunnitelmat!) 

Mä pyrin siihen, että maanantaisin mietin viikon touhut yleisellä tasolla - mitä minäkin päivänä. Ja sitten joka aamu vielä tarkemmin, että mitä on tänään to do-listalla.

 

Tapahtumarikas

Meidän arki on yksi villi kortti: mitä hajoaa seuraavaksi, kuka satuttaa itsensä seuraavaksi.. jne. Täytyy olla silmät selässäkin, mutta harvoin sekään riittää. Eipähän olla ainakaan pumpulissa lapsiamme kasvatettu! 

Umpikujat

Välillä ollaan umpikujassa, mutta sitten käännytään takaisin etsimään toinen reitti sinne minne alunperin oltiin menossa - onneksi näitä umpikujia ei enää tulee niin usein mitä aiemmin, kun esikoisen jumitilanteet ovat harventuneet huomattavasti. 



Vuoroviikot

Tällä viittaan M'n työvuoroihin - ihan asutaan saman katon alla ja ollaan kimpassa edelleen, ihan vain ettei tule väärinkäsityksiä. Mutta tämä oli sana, joka parhaiten tätä meidän arkikuviota kuvaa. 

Joka toinen viikko iltavuoroa, joka toinen aamuvuoroa - sen ympärille mä rakennan meidän arjen ja sen mukaan mä sitä yritän pyörittää. 

Weekly planner

Meidän olohuoneen seinällä on Deseniolta tilattu Weekly Family Planner-juliste, jossa on oma sarake jokaiselle perheenjäsenelle. Tämä helpottaa meidän arkea ja sen suunnittelua huomattavasti. 

YouTube

Meillä on esikoiselle oma tabletti, ja hän saa sillä pelata tai katsoa videoita YouTube Kidsistä aina päivittäin. En ole pilkuntarkka ruutuajasta, mutta pidän kuitenkin huolen siitä ettei ruudun ääreen jumituta liian pitkäksi aikaa vaan tehdään muutakin. 

Zzz.. 

Nukkumaanmenoajat - 3v menee arkisin nukkumaan 21-22 aikaan, pienempi valvoo yleensä 22-23 asti. 

Itse painelen nukkumaan silloin, kun kuopus alkaa yöunille - eli aika lailla miten milloinkin sattuu. 

Xylitolipastillit

Meillä, kuten aivan varmasti monessa muussakin perheessä, syödään Herra Hakkaraisia. Äiti ei välttämättä aina muistaisi näitä antaa, mutta kyllä kolmevuotias muistaa muistuttaa. Onneksi! 

Åps

Äiti

"Äiti on se liima, joka pitää kaiken kasassa." 

Öö..

Me mietitään paljon - mietitään, pohditaan ja ihmetellään. Varsinkin esikoisen kanssa. Saatetaan istua sohvalla puolisen tuntia mietintämyssyt päässä miettimässä vastausta johonkin hänen äidille liian vaikeaan kysymykseensä.


Mitkä on sun arjen tärkeimmät tekijät? 

🖤 Tiia Krista Annika 

2 kommenttia: